2012. május 22., kedd

Házi bodzaszörp

Most van itt a bodza szedés ideje. Hétvégén kiránduljatok együtt a családdal, vigyetek magatokkal kis kosarat, és szedjetek bodzát, majd készítsetek belőle házi bodza szörpöt. 

Mmmm, már az illata is nagyon finom.
A mi nagypapánk egyszerű, finom receptje szerint 20-25 db virágból kb. 5 liter szörp lesz. Egy 5 literes befőttes üvegbe önts vizet 2/3-ig. Önts bele 2-3 kg cukrot, attól függően mennyire akarod édesre és sziruposra. Tedd bele a bodzavirágokat, és 2 db felszeletelt citromot, majd jól kavard össze. És kész is. 5 nap múlva szűrd le és már ihatjátok is.

Fontos:
- a virágokat ne szedjétek szmogos területről
- ne legyen tetves
-célszerű ollót vinni, vagy óvatosan leszakítani, hogy a virágpor ne szálljon ki belőle
- még a szedés napján készítsétek el, másnapra nagyon elfonnyad, veszít az aromájából
-  egy-két hangya belekerülhet, de ne mosd le a virágokat
- ne tegyétek napfényre
- naponta többször kavarjátok meg
- ha kész, a citrom karikákat ne dobjátok ki, naggggyon finom és egészséges

 Rengeteg egyéb receptet találtok a neten.

 Szép üvegekbe töltve ajándéknak is szuper. Ha marad belőle...


Ui: nekem túl édes lett citromsav nélkül, így minden kancsó szörpöt felturbózok egy-két szelet citrommal.
Most kipróbáltam ezt a receptet, és csúcs finom lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése