2012. október 17., szerda

Szőlős-almás kalácspuding

Remek receptet találtam a száraz kenyér, kalács felhasználására. Nálunk sok száraz maradék csücsök össze szokott gyűlni, és ilyenkor sosincs kéznél egy recept sem, hogy mire tudnám felhasználni. Gyorsan le is mentem:

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 20 dkg szőlő
  • 20 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió vagy mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg kalács
  • 1 tojássárgája
  • 1-1,5 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj + a tálhoz

Elkészítés:

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.

A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor puha, de nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű és 6-7 cm mély hőálló tálat kikenünk vajjal. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a tojások sárgáját a langyos tejjel és a vajjal. A kalácsszeleteket megmártjuk a tojásos tejben, majd kibéleljük vele a formát. Beleöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben készre sütjük (40-45 perc). Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Melegen szeleteljük az asztalnál. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
1 adag: 448 kcal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése